rebecca

Ik zal proberen om op een eenvoudige manier iets heel complex uit te leggen. Het brein is namelijk heel complex en nog steeds weten we niet precies hoe alles werkt, elk jaar ontdekken de wetenschappers weer nieuwe dingen.

Wat ik je wil uitleggen over het brein is handig om te weten , zo kun je jezelf een beetje beter begrijpen. Hier komt een stukje theorie en daarna zal ik met een voorbeeld uitleggen wat er gebeurd in jouw brein. Het brein bestaat uit drie onderdelen, drie lagen zou je je kunnen voorstellen.

Reptielen, zoogdieren en menselijk brein. Grofweg ingedeeld in overlevingsinstincten, emoties en verstand. De binnenste laag is ook als eerste gemaakt, dit is het reptielenbrein. Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor het automatisch regelen van onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, temperatuurregeling. Daarnaast zitten hier ook onze overlevingsinstincten (voeding), en onze voortplantingsdrang (seksueel gedrag). Met andere woorden onze meest primitieve levensfuncties die noodzakelijk zijn voor ons eigen voortbestaan en het voortbestaan van de menselijke soort. Het is het stukje brein dat het snelst reageert.

De tweede laag is die van het zoogdierenbrein. Deze laag is ontwikkeld, bovenop het reptielenbrein. Het zoogdierenbrein, ofwel met een moeilijke term limbische systeem genoemd, speelt een grote rol bij emotionele reacties die met overleven te maken hebben. Het limbische brein ontvangt informatie vanuit het reptielenbrein en werkt deze informatie uit. Nu heeft het zoogdier meer keuzes dan het reptiel en dit verhoogde daarom de overlevingskansen van zoogdieren. Emoties lijken wel bewuste gevoelens, maar het zijn lichamelijke reacties die ons van gevaar weg moeten leiden, liefst richting beloning. Emoties worden voortdurend in ons opgewekt, al zijn we ons daarvan meestal niet bewust.

De derde laag is die van het menselijke brein. Dit brein is groot en machtig, maar tegelijkertijd zwak. Het levert grote denkkracht, waardoor wij ongeëvenaarde intellectuele prestaties kunnen leveren. Het is zwak, omdat dit brein het vaak moet afleggen tegen de instincten van het reptielenbrein en de emoties van het zoogdierenbrein. We noemen dit deel ook wel ons Ratio.

Waarom vertel ik jou dit nou? Heel eenvoudig als je begrijpt vanuit welke laag jij in bepaalde situaties reageert dan kun je eigen reactie(s) en handelen beter begrijpen. Nog een stapje verder kun je gaan om jezelf te helpen vanuit een andere breinlaag te reageren zodat je jezelf niet in de weg zit. Ik geef een voorbeeld;

In sommige situaties schiet je al het ware in een laag van het brein en dit zal vervolgens je reactie bepalen. Stel dat je bang bent voor paarden, dan schiet je bij het zien van een paard in je reptielenbrein, je gaat op je overlevingstandje en wil vluchten, je kunt jezelf inhouden om weg te rennen en merkt dat je ademhaling heel snel gaat en dat je gevoelens van angst ervaart. Dit is je zoogdierenbrein die jou deze informatie geeft om te vluchten, vechten of bevriezen. Misschien ben je in staat om jezelf te kalmeren, je angst te  onderkennen en te wachten of het afneemt, dit kun je trainen.  En wellicht kom je dan zelfs in je menselijk brein terecht en kan je ratio jou helpen,die kan jou informatie geven over het paard, bijvoorbeeld dat paarden geen vleeseters zijn en eerder vluchten dan aanvallen vanuit hun instinct. Je gevoel van angst neemt af en misschien kun je zelfs bewondering krijgen voor dit prachtige dier. Oké, dat gaat voor de meeste mensen die bang zijn nog een stapje te ver…  Nu kun je met je verstand gaan beslissen wat je nu gaat doen. Wat heb je nodig om in contact te komen met dit grote indrukwekkende paard? Het is  natuurlijk veel ingewikkelder ons brein, maar dit kan je wellicht houvast geven in bij jouw persoonlijke ontwikkeling.

Verandering vergt tijd en oefening en volhouden,hiermee kun je in coachen aan de slag gaan, ik nodig je graag uit om tot nieuwe inzichten te komen en nog mooiere uitzichten.